top of page
11.jpeg
Veelgestelde vragen
Kom ik in aanmerking voor huurtoeslag?

Huurtoeslag, ook wel huursubsidie genoemd, is een bijdrage in de huurkosten voor huishoudens die in verhouding met hun inkomen te veel geld kwijt zijn aan hun huur. Huurtoeslag wordt verleend door de Belastingdienst.

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking voor huurtoeslag te komen zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.

  • U huurt een zelfstandige woonruimte en het huurcontract is ook getekend.

  • De hoogte van de huurprijs van de woonruimte is lager dan € 879,66 - niveau januari 2024.

  • Uw inkomen is niet te hoog.

  • U staat ingeschreven bij de gemeente op uw woonadres.

Meer informatie kunt u vinden op de site van de Belastingdienst. U kunt een proefberekening maken om te zien of u in aanmerking komt.

Wat is de minimale huurperiode voor een woning?

De minimale huurperiode van een woonruimte is 12 maanden. Wat gebeurt er als deze minimale huurperiode is verstreken?
Voor alle huurovereenkomsten geldt dat, zonder opzegging door huurder of door verhuurder, de huurovereenkomst onder de afgesproken voorwaarden doorloopt.

Hoe kan ik mijn huurcontract opzeggen?

Middels mail of brief aan de verhuurder en met inachtneming van de opzegtermijn welke vermeld staat in het huurcontract kunt u uw huurcontract opzeggen.

Welke verzekeringen zijn er nodig bij een huurwoning?

Een opstalverzekering of woonhuisverzekering hoeft u niet af te sluiten, want deze worden door de verhuurder van de huurwoning afgesloten.

Onderstaand vindt u de verzekeringen die u als huurder moet afsluiten.

 

Een inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering zijn uw spullen die in de woning staan verzekerd. Wanneer u de huurwoning heeft aangepast, is dat doorgaans niet verzekerd door de verhuurder. De aanpassingen die u dan maakt aan de woning kunt u via de inboedelverzekering meeverzekeren.

Een aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die uzelf, uw huisdieren of uw gezinsleden onopzettelijk veroorzaken bij anderen. In het geval van een huurhuis kan het zijn dat u aansprakelijk wordt gesteld voor veroorzaakte schades aan uw huurhuis of dat u per ongeluk schade veroorzaakt aan het woonhuis van de buren.

Let op: bij verschillende maatschappijen zijn gehuurde goederen uitgesloten. 

Een glasverzekering is aan te bevelen

Glas is meeverzekerd via de opstalverzekering van de verhuurder. Echter met deze verzekering zijn de ramen van de woning slechts tegen een beperkt aantal gevaren verzekerd, zoals storm, brand en inbraak. In andere gevallen dient u de schade zelf te betalen, tenzij u een glasverzekering bij uw inboedelverzekering heeft afgesloten.

Wat zijn de overige maandelijkse kosten naast huur en servicekosten?

Bij een zelfstandige woonruimte heeft u natuurlijk meer kosten dan alleen uw huur en servicekosten. Denk hierbij aan: gas-, water-, elektriciteitsverbruik, internet, telefonie, verzekeringen en gemeentelijke belastingen. Al onze woonruimten worden exclusief deze kosten verhuurd. Huurder kiest zelf zijn diensten en leveranciers en betaalt deze kosten rechtstreeks aan de leveranciers. Dit sluit op voorhand mogelijke meningsverschillen uit.

Inkomenseisen

Als particuliere verhuurder zijn wij niet gebonden aan wettelijke inkomenseisen. Wij stellen wel dat uw inkomen, ook op langere termijn, toereikend moet zijn voor de betreffende woonruimte. Een vaste formule is hiervoor niet gegeven.

Waarom wordt er bij een woning een waarborgsom gevraagd en wat is de hoogte?

De huurder betaalt aan de verhuurder een waarborgsom ter hoogte van een maandhuur. Deze waarborgsom blijft bij de verhuurder in beheer totdat de huurder de woonruimte na een huuropzegging heeft opgeleverd. De waarborgsom dient ter zekerheid van 'goed huurderschap' door de huurder. Bij oplevering dient de woning in goede staat, vrij van goederen en schoon te worden achtergelaten. Er mag geen sprake zijn van beschadigingen of defecten van woonruimte en installaties. Voldoet de huurder hieraan dan zal de verhuurder de betaalde waarborgsom, circa 14 dagen na oplevering, terugstorten op de bankrekening van de huurder.

Hebben woningen en appartementen een eigen parkeergelegenheid?

Alle woningen en appartementen hebben ten minste één eigen, vaste parkeerplaats. Voor enkele appartementen geldt de uitzondering dat men deze kan huren zonder gebruik te moeten maken van de voorhanden zijnde parkeerplaats.

bottom of page